IKLAN

JOM SERTAI KOMUNITI KITA JDT

Jumaat, 15 November 2013

JOHOR SIASAT PEMBOCOR MAKLUMAT RAHSIA.

Siasat pembocor dokumen rahsia

OLEH: NORSHIKIN MOHD SALLEH
Tarikh: November 15, 2013

JOHOR BAHRU – Penyebaran dokumen rahsia negeri Johor berhubung cadangan pelaksanaan cuti Jumaat dan Sabtu adalah kesalahan yang serius. Setiausaha Jumaah Majlis Diraja Johor, Datuk Abdul Rahim Ramli berkata, pihaknya sudah mengarahkan siasatan dijalankan bagi mengenal pasti individu yang membocorkan dokumen rahsia kerajaan negeri yang kini menjadi ‘viral’ di laman sosial dan web (blog).

“Saya telah meminta Setiausaha Kerajaan Negeri menyiasat perkara ini... macam mana kertas majlis mesyuarat boleh dibocorkan sedangkan ia adalah rahsia rasmi. Siapa yang bocorkan? Ia tidak sepatutnya didedahkan.

“Saya difahamkan siasatan telah dimulakan dan sesiapa yang berkenaan akan dikenakan tindakan kerana ia sesuatu yang sulit di bawah Akta Rahsia Rasmi. “Selama saya memegang jawatan ini, perkara pembocoran ini tidak pernah berlaku dan ia satu kesalahan yang serius,” katanya ketika ditemui di Istana Besar, di sini semalam.

Abdul Rahim berkata, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar tidak mempunyai sebarang akaun di laman sosial sama ada Facebook, Twitter dan laman web. “Tuanku tidak mempunyai sebarang laman web atau Facebook mahupun Twitter. Bagi saya sesiapa boleh tiru dan menyamar,” katanya.

Ditanya mengenai kebenaran penukaran cuti berkenaan, Abdul Rahim mengakui tidak mengetahui langsung berhubung perkara itu. “Perkara ini di bawah kerajaan negeri, saya tidak tahu kerana mengikut aturannya, Sultan bertindak atas nasihat iaitu sama ada daripada menteri besar dan exco, Jumaah Majlis Diraja Johor dan Jumaah Pengampunan Negeri,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff mengesahkan telah menerima tiga laporan polis berhubung pembocoran dokumen rahsia kerajaan negeri berkenaan.

“Kita telah menerima tiga laporan polis yang dibuat antaranya daripada Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Obet Tawil. Polis sedang menyiasat perkara ini  di bawah Akta Rahsia Rasmi,” katanya.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin sebelum ini menegaskan sebarang keputusan pelaksanaan menukar cuti tertakluk kepada perkenan Sultan Johor.

Laman sesawang dan sosial kini dipenuhi status berkaitan penukaran hari cuti negeri Johor dari Sabtu-Ahad kepada Jumaat-Sabtu bagi negeri Johor mulai 2014. Bagaimanapun, gemar gembur cerita itu seakan -akan benar apabila dokumen rahsia kerajaan iaitu Kertas Tindakan Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) Johor bertarikh 9 Oktober 2013 yang ditandatangani jurutulis mesyuarat disebarkan.

JDT

DITAJA OLEH

IKLAN BERBAYAR

Kepada yang berminat untuk mengiklankan perniagaan dan Individu sila hantarkan pemohonan ke email :
johordarultakzimjdt@gmail.com