IKLAN

JOM SERTAI KOMUNITI KITA JDT

Sabtu, 5 Januari 2013

Senarai Pemain Johor Darul Takzim FC 2013

JOHOR DARUL TAKZIM FC (2013) NAMA PASUKAN Johor Darul Takzim FC


Formerly known as Johor FC


GELARAN Harimau Selatan

STADIUM Stadium Tan Sri Dato Hj Hassan Yunus


PRESIDEN Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim

PENGURUS PASUKAN Fandi Ahmad

PEN. PENGURUS Mohd Zahir Said


JURULATIH Fandi Ahmad

PEN. JURULATIH Ismail Ibrahim

JURULATIH PENJAGA GOL Mohd Effendy Kamsah


PENCAPAIAN 2013 Liga Super - Ke 9


Piala FA - Suku Akhir


Piala Malaysia - Suku Akhir Jersi Nama T/Lahir Pasukan Sebelum Warganegara
  Mohd Zamir Selamat (PG) 9-Jun-89 Johor FC Malaysia
  Reuben Thayaparan a/l Kathiripillai 2-Apr-90 ATM FA Malaysia
  Mohd Azmi Muslim 17-Oct-86 ATM FA Malaysia
  Mohd Muslim Ahmad 25-Apr-89 Terengganu FA Malaysia
  Mohd Aidil Zafuan Abd Razak 3-Aug-87 ATM FA Malaysia
  Mohd Zaquan Adha Abd Razak 3-Aug-87 ATM FA Malaysia
  Mohd Safiq Rahim 5-Jul-87 Selangor FA Malaysia
  Daniel González Güiza 17-Aug-80 Getafe FC (Loan) Sepanyol
  Mohd Nurul Azwan Roya 25-Jun-86 Kelantan FA Malaysia
  Ahmad Tarmini Saiban 27-Aug-78 Johor FA Malaysia
  Zulfadli Mohamed (PG) 12-Apr-92 Johor FA Malaysia
  K. Sathiya 29-Jan-90 Johor FA Malaysia
  Mohd Syazwan Zainon 13-Nov-89 Johor FC Malaysia
  Azi Shahril Azmi 20-Sep-85 Johor FC Malaysia
  Safee Sali 29-Jan-84 Pelita Jaya, Indonesia Malaysia
  Shafizan Hashim 2-Sep-82 Johor FC Malaysia
  Ahmad Fauzi Shaari 30-Apr-82 Johor FC Malaysia
  Mohd Anis Faron Arsidi (PG) 4-Jun-90 Johor FC Malaysia
 


 
  Norshahrul Idlan Talaha 8-Jun-86 Kelantan FA Malaysia
  Simeone Del Nero 4-Aug-81 Cesena, Italy Itali             

JADUAL RASMI LIGA MALAYSIA 2013LIGA SUPER ---> Di Sini
LIGA PREMIER ---> Di Sini

'Lembaran baru' bagi industri filem dan TV serantau

Hollywood of South East Asia - Pinewood Iskandar Malaysia Studios

 


'Lembaran baru' bagi industri filem dan TV serantau

SELEPAS pembangunan beberapa institusi pendidikan dan taman bertema LegoLand, Wilayah Iskandar Malaysia di Johor kini menumpukan perhatian pada usaha membangunkan sebuah taman perfileman ala Hollywood - Pinewood Iskandar Malaysia Studios.

Seluas 50 hektar, atau 70 padang bola sepak, ia dikatakan dapat membuka lembaran baru bagi industri perfileman dan televisyen di rantau ini, termasuk Singapura, ekoran keupayaannya memperkenal kepakaran terbaik industri tersebut, termasuk dari Hollywood.

Kemudahan di studio bersepadu terbesar Asia Tenggara itu akan dibuka secara bertahap mulai Mei tahun depan.

Apabila siap sepenuhnya menjelang akhir tahun depan, ia akan mempunyai dua studio televisyen seluas 12,000 kaki persegi setiap satu yang dapat memuatkan 1,400 penonton dan lima pentas perfileman dengan keluasan antara 15,000 dengan 100,000 kaki persegi setiap satu.

Pentas terbesar itu akan dilengkapi sebuah tangki air bagi membolehkan penggambaran dalam air.
Studio itu akan mempunyai juga pusat pos penerbitan teknologi canggih, bengkel menghasilkan setset penggambaran dan pentas luar seluas 10 hektar.

Mendedahkan rancangan itu kepada Berita Harian dalam satu temu bual eksklusif di tapak binaan studio di Nusajaya baru-baru ini, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Pinewood Iskandar Malaysia Studios, Encik Michael Lake, berkata projek itu telah mencetuskan keghairahan dalam industri perfileman dan penerbitan seluruh dunia, termasuk Hollywood, Bollywood, Eropah, Australia dan Singapura.

Lokasinya yang dekat dengan negara ini - 15 minit perjalanan kereta dari Pusat Pemeriksaan Tuas - membolehkan syarikat penerbitan dan pembikin filem Singapura merealisasikan skrip mereka ke layar siaran menerusi studio itu dengan mudah kelak.

Menyifatkan studio itu sebagai 'sebuah pusat beli-belah' yang membolehkan penerbit dan pembikin filem menyewa ruang kalis bunyi berhawa dingin, Encik Lake menjangka kemudahan itu membawa masuk hasil berjumlah RM1.9 bilion ($760 juta) menjelang 2020.

Kawasan di belakang studio itu, seluas 30 hektar, ialah tanah simpanan yang boleh digunakan bagi meluaskan studio itu jika perlu.

"Hasil yang diramal ini termasuk perbelanjaan menerusi industri pemakanan, perhotelan, pembinaan, runcit dan bermacam-macam lagi yang dapat memberi manfaat kepada masyarakat setempat. Dan saya pasti syarikat Singapura juga dapat berkongsi menikmati hasilnya," kata Encik Lake.
Satu lagi tarikan yang dijangka menarik syarikat industri penerbitan Singapura ialah sebuah perkampungan media di sebelah studio itu, Media@Medini.

Di situ, syarikat baru yang mahu memulakan usaha penerbitan dan syarikat yang menyewakan peralatan studio boleh bertapak.

Penubuhan kursus ijazah seni sinematik di kampus terbaru Universiti Multimedia Malaysia (MMU) di Educity yang berdekatan dijangka dapat melatih ramai karyawan perfileman, dan studio itu boleh dijadikan wadah bagi pelajar menjalani latihan, kata Encik lake.

Kursus itu ialah usaha sama antara MMU dan Universiti Southern California - universiti ulung yang melahirkan ramai pembikin filem tersohor, termasuk Encik George Lucas.

Encik Lake, 70 tahun, mempunyai pengalaman lebih 45 tahun dalam bidang penerbitan dan pengurusan perfileman di Amerika Syarikat, Australia dan Asia. Antara filem yang beliau terlibat terbitkan ialah The Matrix Trilogy, Ocean's 11 & 12, Miss Congeniality, Three Kings dan Charlie and The Chocolate Factory.
Studio perfileman asal Britain itu dijangka membawa masuk teknologi dan kepakaran terkini dari Hollywood and Britain ke rantau ini.

Misalnya, Pinewood, yang mempunyai operasi di Britain, Canada, Republik Dominican, Berlin dan Los Angeles, bertanggungjawab menghasilkan hampir kesemua filem Superman dan James Bond, termasuk filem terbaru perisik Inggeris itu, Skyfall.

Ditanya apakah studio di Nusajaya itu akan melahirkan filem-filem blokbuster Hollywood, Encik Lake berkata sebagai permulaan beliau menyasarkan filem dengan bajet antara AS$5 juta ($6.16 juta) hingga AS$20 juta.

Beliau menyifatkan pasaran perfileman India sebagai sebuah pasaran kuat bagi studio itu kerana "kos AS$15 juta bagi sebuah penerbitan Bollywood memenuhi kriteria kami".

"Dengan rebat tunai 30 peratus yang diberi kerajaan Malaysia kepada setiap penerbitan yang dihasilkan di sini, ia tentunya menarik.

"Namun ia tidak bermakna kami menolak filem-filem blokbuster Hollywood. Ia akan datang. Bahkan, saya akan menemui Hollywood di Los Angeles tidak lama lagi dan mungkin akan timbul minat," kata Encik Lake.


JDTns - iskandarmalaysia.com.my


Khazanah Nasional, Pinewood Shepperton sasar bangun fasa kedua

PRASARANA disediakan  Studio Pinewood Iskandar Malaysia dijangka mampu menarik penggiat  filem antarabangsa untuk melakukan penggambaran   di studio itu. PRASARANA disediakan Studio Pinewood Iskandar Malaysia dijangka mampu menarik penggiat filem antarabangsa untuk melakukan penggambaran di studio itu.
 
ISKANDAR Malaysia Studios Sdn Bhd, syarikat usaha sama antara Khazanah Nasional Bhd dengan studio perfileman utama United Kingdom, Pinewood Shepperton plc, akan meneruskan pembangunan fasa kedua projek Studio Pinewood Iskandar Malaysia jika fasa pertamanya bernilai RM300 juta yang sedang dimajukan mencatat kejayaan memberangsangkan.
Ketua Eksekutifnya, Michael Lake, berkata, apabila dilaksanakan nanti, studio itu bakal muncul antara studio perfileman terbesar di dunia,

“Bagi pembangunan fasa pertama ini, kami hanya menggunakan 20 hektar daripada tanah seluas 32 hektar yang kami miliki.

“Baki 12 hektar lagi akan dimajukan dalam fasa kedua. Bagaimanapun pembangunannya bergantung kepada kejayaan fasa pertama ini. Apabila dimajukan nanti, Studio Pinewood Iskandar Malaysia ini bakal menjadi antara studio perfileman terbesar di dunia,” katanya di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Fasa pertama projek studio yang dimulakan pembinaannya pada Oktober 2010 dan dijangka siap pada Mei tahun depan itu dianggarkan mampu menjana keuntungan ekonomi sebanyak RM1 bilion kepada Malaysia dalam tempoh lapan tahun, serta mewujudkan 8,000 peluang pekerjaan.

Ia bakal dilengkapi kemudahan lima pentas filem masing-masing berkeluasan antara 15,000 hingga 30,000 kaki persegi, dua studio televisyen dengan setiap satu berkeluasan 12,000 kaki persegi, 36 bilik persalinan, enam bilik persolekan, ruang pejabat, bengkel, kemudahan pasca produksi serta sambungan jalur lebar berkelajuan 1Gbps.
Lake berkata, pihaknya giat menjalankan kempen bagi menarik penerbit dan pengarah filem antarabangsa untuk melakukan penggambaran filem di studio itu.

“Ia cabaran utama saya ketika ini namun ia bukan halangan kerana banyak faktor boleh menjadi daya penarik seperti kebolehan rakyat negara ini berbahasa Inggeris dengan baik, banyak lokasi yang menarik untuk dijadikan lokasi penggambaran,” katanya. 
JDTns- bernama

Liga-M: Johor Darul Takzim tiup nafas baru?


Norshahrul Idlan Talaha (Matyo)
Penyerang Kelantan, Norshahrul Idlan Talaha (Matyo)


Safee Sali
Safee Sali

KEMUNCULAN Johor Darul Takzim (JDT) atau nama lamanya Johor FC pasti mencuri tumpuan apabila kempen Liga Malaysia (Liga-M) membuka tirainya dengan perlawanan Piala Sumbangsih di Stadium Shah Alam esok.

Piala Sumbangsih merebut trofi Sultan Ahmad Shah itu melibatkan juara Piala Malaysia 2012, Kelantan dan juara Liga Perdana, Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Bagaimanapun, peminat bola sepak tempatan sudah pasti akan memberi tumpuan kepada pasukan JDT dengan deretan pemain bertaraf lima bintang termasuk gandingan penyerang kebangsaan, Norshahrul Idlan Talaha dan Mohd Safee Mohd Sali.

Lebih-lebih lagi, Presiden Persatuan Bolasepak Johor (PBNJ), Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim, mengisyitharkan skuad kendalian bekas lagenda Singapura, Fandi Ahmad, mampu menyapu bersih tiga gelaran musim ini iaitu Piala Liga Super, Piala FA dan Piala Malaysia.
Nyata sekali, baginda telah mencetuskan fenomena baru dalam kempen Liga Super musim ini dengan membariskan pemain berstatus bintang dengan matlamat menjadi juara, sekali gus menjadi pasukan yang digeruni dan disegani oleh pihak lawan.
Pasukan Harimau Selatan itu turut disertai pasangan kembar Mohamad Aidil Zafuan dan Mohamad Zaquan, kapten skuad kebangsaan, Safiq Rahim.

Bagi melengkapkan koleksi pemain bintang, JDT turut menyenaraikan bekas penjaring terbanyak Liga Sepanyol, Daniel Guiza dan bekas pemain kelan Lazio dalam Serie A, Simone Del Nero dari Itali.
Dalam kancah bola sepak, kehadiran pemain berstatus bintang tidak semestinya menjanjikan kejayaan kepada sesuatu pasukan dan ini tidak terkecuali bagi pasukan JDT, yang digelar sebagai 'Manchester City Malaysia'.

Selain JDT, pasukan lain dalam Liga Super juga melakukan persiapan rapi termasuk juara trebel musim lepas, Kelantan, ATM, Terengganu, Pahang, Selangor serta pasukan jemputan dari Singapura, Lions XII.
Pasukan Lions XII, pada penampilan sulung musim lepas, berjaya menempa nama apabila muncul naib juara Liga Super tetapi pada musim ini, pasukan Singa Utara itu dijangka membariskan skuad bawah 23 tahun.

Kehadiran skuad 'Singa Muda' itu adalah sebagai persiapan awal bagi menghadapi temasya Sukan SEA di Myanmar, pada hujung tahun ini.

Berbanding musim lepas, kempen 2013 dianggap sebagai musim paling mengujakan bagi peminat bola sepak tempatan dengan kehadiran 41 pemain import mewakili pasukan negeri dan kelab berbanding 26, musim lepas.

Kehadiran pemain import serta kemunculan JDT dilihat mampu menghangatkan lagi suasana pertandingan serta berpeluang meniup nafas baru kepada peminat bola sepak tempatan untuk kembali semula ke stadium bagi menyaksikan aksi pasukan kesayangan masing-masing. - Bernama

JDTns - Bernama Sukan

Isu Mat Yo: Annuar mahu Tunku Ismail profesional

Milik Mat Yo
Mat YoPRESIDEN Persatuan Bolasepak Kelantan (Kafa), Tan Sri Annuar Musa membidas kenyataan Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang memintanya menghentikan drama dan politik melibatkan Norshahrul Idlan Talaha.

Annuar berkata, dalam isu penyerang itu, yang turut dikenali sebagai Mat Yo, yang patut berhenti drama dan bersikap profesional adalah Tunku Ismail sendiri kerana isu tebus kontrak adalah antara pemain itu dengan bekas majikannya.

“Sebenar saya belum pernah membuat sebarang komen secara langsung terhadap Presiden PBNJ kerana saya memandang tinggi dan hormat statusnya sebagai seorang anak Raja bergelar Tengku Mahkota.

“Namun hari ini saya terpanggil memberi reaksi dan juga ingin menegur Presiden PBNJ agar  jangan keterlaluan dalam berkata atau berbuat sesuatu kerana dalam sukan dan persatuan hanya ada satu peraturan untuk semua tanpa adanya beza berasaskan ras, warna kulit, pangkat atau keturunan,” kata Annuar yang dipetik menerusi laman Facebokknya, semalam.

Dalam laporan semalam, Tunku Ismail mahu Annuar menghentikan drama dan politik melibatkan Mat Yo.

Baginda juga mahu Annuar lebih bersikap matang dan profesional dalam mengendalikn pasukan bola sepak.
Tunku Ismail memberi jaminan Mat Yo akan membayar harga tebus kontrak seperti diminta Kafa.

"Jangan panjang-panjangkan cerita. Dia (Mat Yo) akan bayar (harga tebus kontrak) pada hari ini. Anda (Annuar) perlu matang. Dalam sukan bola sepak, mesti ada pemain yang datang dan pergi. Anda perlu terima dan bersikap profesional.

"Sebagai contoh, jika satu hari nanti Safee Sali mahu keluar dari pasukan, saya akan terima. Beliau (Annuar) sepatutnya berterima kasih kepada Mat Yo atas sumbangan diberikan dan bukannya bercakap benda kurang menyenangkan terhadap pemain ini,” katanya.

Dalam pada itu, Tunku Ismail turut berkata, Mat Yo akan menjelaskan bayaran harga tebus kontrak sebanyak RM250,000 seperti ditetapkan oleh FAM.

Mengulas mengenai jumlah bayaran harga tebus kontrak sebanyak RM250,000 yang ditetapkan oleh FAM seperti yang dinyatakan Tunku Ismail, Annuar menyifatkan kenyataan Presiden PBNJ itu satu pembohongan.

Beliau menegaskan, isu tebus kontrak tidak kena-mengena dengan pihak ketiga iaitu PBNJ, malah kenyataan Tunku Ismail adalah bukti campur tangan dan 'inducement' di luar peraturan dan etika oleh Johor yang menjadi punca isu semasa.

“PBNJ hanya terkait isu perpindahan yang kita tiada halangan mengenainya bila isu tebus kontrak oleh Mat Yo selesai.

“Jadi, isu kontrak tak ada kena-mengena dengan PBNJ. Mereka tak perlu memberi  jawapan kononnya hari ini nak bayar RM250,000 dan kononnya FAM sudah putuskan jumlah tersebut, ia adalah satu pembohongan.

“Sedangkan FAM belum membuat keputusan, lagipun FAM sudah menetapkan bahawa kedua pihak Kafa dan Mat Yo memfailkan afidavit untuk dinilai oleh Jawatankuasa Status Rayuan,” ujarnya.
Tambah Annuar: “Setakat yang kita tahu jawatankuasa belum lagi berbuat demikian, kita belum dimaklum apa-apa dan kita tunggu saja."

“Jadi, tidak perlu Presiden PBNJ cuba menggunakan nama FAM. Had RM250,000 yang dirujuk adalah had bayaran perpindahan kiranya antara kelab gagal sepakat, namun ia tidak merujuk kepada jumlah pampasan terkait dari ingkar kontrak antara kedua-dua pihak yang ada prosedur menentukannya," katanya.
Sehubungan itu, Annuar mahu Presiden PBNJ yang jauh lebih muda daripadanya agar turut belajar jadi matang dan jangan berdrama serta mengelirukan fakta.

“Tunku Ismail perlu belajar merendah diri, sabar mengikut peraturan dan biarlah benar-benar profesional sebelum mahu menegur persatuan atau orang lain,” jelas beliau.

JDTns - Sukan Sinar

Jumaat, 4 Januari 2013

Pengerang : Tanam mayat 15 inci adakah benar ?

 
 
Kami sebagai anak jati johor darul takzim mahukan penjelasan kepada semua yang tebabit mengenainya. adakah isu ini benar, jika benar ianya amat-amat mendukacitakan. harap ada pihak memberi penjelasan.
 
DARI :  Mazlan Aliman

Tanam mayat 15 inci?

Untuk pengetahuan, pendedahan yang saya buat mengenai kerja2 mengorek kubur dan memindah mayat berlaku di Tanah Perkuburan Islam Kg Jawa Laut, Kg Jawa Darat dan Kg Sebong yang terletak di Parlimen Pengerang.

Ahli Parlimennya ialah Dato' Seri Azalina Othman Said, juga Ketua Umno Bahagian Pengerang.
Lesen untuk menggali semula mayat di bawah Seksyen 10(B) Enakmen Perkuburan, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Johor dikeluarkan kepada PIJ Holdings Sdn Bhd.

Mengikut kenyataan Penolong Pengarah Wakaf, Majlis Agama Islam Johor, Mustapahayuddin Abd Halim, syarat yang perlu dipatuhi untuk tapak tanah kubur yang baru ialah samada ia mesti lebih luas daripada tapak yang hendak diambil atau nilai tanah tapak kubur baru itu mesti lebih tinggi daripada tapak sedia ada atau kedua2nya.

Realiti sebenarnya sangat menyedihkan. Tapak baru seperti dlm lesen di Plot PTD 54492, Punggai, becak, bergenang air dan tanah lembik. Mayat yang di tanam pula hanya kedalaman 15 inci sahaja!
Ia diukur sendiri oleh Skuad Pemantau Ngo Pengerang yg diketuai sdr Zaaba.

Kerja pemindahan yang sepatutnya dipantau hingga selesai oleh Pihak Berkuasa Agama, Jabatan Kesihatan, Polis, Ketua Kampung dan Imam terbabit telah tidak dilakukan.

Skuad pemantau telah menegur secara baik kontraktor terbabit, namun jawaban balas sangat menyedihkan. Langsung tiada sensitiviti agama!

Laporan polis dibuat pada 25 Dis lalu di Balai Polis Sg Rengit dan aduan juga dilakukan kpd Pihak Berkuasa Agama agar kerja2 mengorek dan memindah mayat2 dihentikan serta merta!

Susulan dari episod menyedihkan ini, 4 Jan ini, saya akan mengiringi deligasi penduduk Pengerang dan Ngo2 untuk menyerahkan memorandum bantahan kepada Mufti Johor. Kami mohon penjelasan dan tindakan segera dari pihak Mufti.

Dakwa kontraktor itu kubur tanpa waris. Skuad Pemantau akan menyegerakan referandum menjejaki waris2 semua 11 tanah perkuburan Islam di kampung2 yg terlibat. Kita akan dedah pembohongan Kontraktor dan membuat gesaan agar hentikan samasekali kerja gila mengorek dan memindah semua Tanah Perkuburan!
Kita yakin majoriti waris tidak akan setuju kubur dan mayat keluarga mereka diperlaku demikian.

Rakyat boleh nilai sendiri, macamana akhlak Kerajaan Johor mengurus mayat2 tersebut. Adakah mereka boleh berlepas tangan?
 
 JDTns -  Mazlan Aliman
 

Khamis, 3 Januari 2013

Bapa rayu kesan Aizuddin

Bapa rayu kesan Aizuddin
Ahmad Ridwan menunjukkan gambar abangnya, Aizuddin yang menghilangkan diri sejak 7 Oktober lalu.MUAR - Seorang bapa merayu bantuan orang ramai mengesan anak lelakinya berusia 25 tahun, yang gagal pulang selepas keluar rumah di Taman Temenggong Ahmad, di sini, sejak lebih dua bulan lalu.

Ishak Yunos, 56, berkata, anaknya, Aizuddin, keluar seorang diri menaiki motosikal dari rumahnya, jam 8.45 pagi, 7 Oktober lalu, dengan membawa kad pengenalan, kad mesin juruwang automatik (ATM) dan lesen memandu.

Menurutnya, Aizuddin dipercayai mengalami gangguan yang dialami sejak awal tahun lalu.

“Saya tidak tahu di mana dia berada sekarang tetapi melalui semakan akaun banknya didapati dia ada mengeluarkan wang melalui mesin ATM di Endau pada awal November  dan kemudian di Bahau, Negeri Sembilan, 19 November lalu.

“Selepas itu, Aizuddin tidak lagi mengeluarkan wang dan keluarga bimbang dengan keselamatannya.

“Kami ada beberapa kali cuba menghubungi telefon bimbitnya tetapi gagal,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Bapa kepada enam anak itu berkata, pelbagai usaha dilakukan untuk mengesan Aizuddin termasuk mengadakan solat hajat, bacaan Yassin dan tahlil khusus, tetapi menemui jalan buntu.

“Aizuddin adalah anak ketiga dan mempunyai ketinggian lima kaki tujuh inci, kurus dan berkulit sawo matang,” katanya.

Ishak berkata, anaknya yang berkelulusan dari sebuah institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) mula berkelakuan aneh apabila mendalami ilmu agama semasa menetap di Pasir Gudang.

Dia memberitahu, anaknya belajar agama di sebuah taman di Johor Bahru.

“Dari Januari hingga Mac 2012, keadaannya makin teruk hingga memaksanya pulang semula ke Muar Mac lalu.

“Kami membawanya berubat di merata tempat termasuk di hospital dan mendapat rawatan secara Islam dan tradisional tetapi masih belum pulih," katanya.

Katanya, Aizuddin sebelum ini pernah  hilang pada 22 September lalu tetapi ditemui semula pada 27 September di sebuah belukar berdekatan surau dalam keadaan badan berlumpur.

"Sesiapa yang menemui atau mengenalinya diminta hubungi di talian 012-6128720.

JDTns- SINAR

Mufti minta tangguh pindah kubur

Mufti minta tangguh pindah kubur
Mufti Negeri Johor Datuk Mohd Tahrir Kiyai Shamsudin melawat tapak perkuburan baru yang terletak di Kampung Punggai, Pengerang, Kota Tinggi - Foto BernamaPENGERANG - Jabatan Mufti Negeri Johor akan mengemukakan surat cadangan kepada Unit perancang ekonomi negeri Johor (Upen) supaya menangguhkan sementara kerja pemindahan kubur Islam dari tujuh kampung yang terlibat dengan projek Rapid Pengerang.

Mufti Johor, Datuk Mohd Tahrir Shamsuddin berkata, proses tersebut akan ditangguhkan sementara waktu bagi menunggu tapak perkuburan baru di Kampung Punggai yang bakal menempatkan pemindahan sebanyak 1545 kubur itu siap sepenuhnya.

Katanya, mengenai rungutan penduduk berkenaan jarak tapak kubur baru yang terlalu dekat, pihaknya akan mengambil perhatian  dan memastikan pada masa akan datang jarak kubur dijarakkan sejauh tiga kaki.
“Hasil lawatan di tapak perkuburan tersebut kita dapati terdapat beberapa perkara perlu diambil kira seperti sistem perparitan, landskap dan juga pagar yang perlu disiapkan dahulu sebelum proses pemindahan dijalankan.

“Malah kita juga ada menerima rungutan daripada penduduk yang menyatakan jarak antara kubur terlalu dekat iaitu 0.3 meter.

“Oleh itu kita akan membawa cadangan kepada pihak Upen bagi menangguhkan kerja-kerja pemindahan sementara waktu.

“Ia bagi memberi laluan agar perkara yang berkaitan dapat diselesaikan terlebih dahulu sebelum pemindahan kubur dijalankan,” katanya pada sidang media selepas menghadiri majlis amanat mufti Johor sempena projek penyediaan tapak dan kerja pengalihan tanah perkuburan Islam untuk projek Rapid di Balairaya Kampung Teluk Empang, di sini semalam.

Dalam pada itu, Mohd Tahrir menegaskan pemindahan kubur penduduk itu adalah diharuskan bagi memberi laluan kepada pembangunan selain bertujuan untuk memuliakan kubur.

“Seperti contoh sekitar 1980-an kerja kerja pemindahan kubur sudah dilakukan bagi memberi laluan projek pembinaan Lebuhraya Utara Selatan.

“Kita hendak memuliakan kubur dan menjaganya sebab itu ia perlu dipindahkan ke tempat yang lebih mulia agar tidak mahu perkara yang tidak baik berlaku ke atas kubur semasa projek dijalankan,” katanya lagi.

JDTns- sinar

Terminal bas, teksi Benut 'nazak'

 
PONTIAN -Bagaikan hidup segan mati tak mahu.Itulah perumpamaan yang boleh digambarkan terhadap Terminal Bas dan Teksi di Jalan Jaafar, Benut di sini, yang seolah-olah kurang berfungsi berbanding terminal seumpamanya di kawasan lain.Malah, usaha pihak berkuasa tempatan (PBT) menaik taraf terminal berkenaan kira-kira empat tahun lalu ternyata langsung tidak memberi sebarang kesan sebaliknya keadaan menjadi semakin buruk.

Seorang penduduk tempatan, Khamis Bachik, 52, berkata, terminal itu diberi nafas baharu menjadi dua tingkat dengan harapan dapat membantu usahawan kecil mengembangkan perniagaan mereka di kawasan berkenaan.

JDTns- utusan

Lampu limpah lepasi standard FAM

Januari 2013Suhairi (kanan) bersama petugas stadium memeriksa Lampu limpah lepasi standard FAM pencahayaan lampu limpah Stadium Larkin.LAMPU limpah di Stadium Tan Sri Dato' Haji Hassan Yunus, Larkin berada di tahap terbaik apabila berjaya mencatatkan bacaan pencahayaan melebihi 1,110 lux.

Setiausaha Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) Suhairi Hashim berkata, lampu limpah di stadium Larkin kini berjaya melepasi standard ditetapkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengenai tahap kecerahan walaupun sebelum ini stadium itu tidak tersenarai dalam empat stadium yang boleh bermain pada waktu malam.“Kita ukur kecerahan cahaya lampu menggunakan alat digital light meter dan hasilnya amat baik kerana dapat bacaan melebihi 1,110 dalam bacaan tersebut.“Walaupun pegawai FAM akan datang 5 Januari ini untuk meneliti keadaan lampu limpah di sini, tetapi ujian dijalankan malam tadi (kelmarin) amat berkesan dan stadium ini sesuai bermain pada waktu malam," katanya.Suhairi berkata, sejumlah RM5.6 juta diperuntukkan untuk baiki empat tiang dan lampu-lampu stadium berkenaan.

Sementara itu katanya, kerja membaik pulih tempat duduk utama berjalan lancar dan sebanyak 2,944 tempat duduk baru disediakan berbanding 2,200 sebelum ini.Menurutnya pihak stadium juga telah menyediakan ruang solat di bahagian tempat duduk belakang bagi menampung jumlah penonton yang semakin ramai serta membaiki tandas-tandas yang sedia ada bagi keselesaan orang ramai.Suhairi berkata, menjelang perlawanan pertama Liga Super di Stadium Larkin, semua penyokong dijangka dapat duduk dengan selesa serta memberi sokongan padu kepada pasukan Harimau Selatan iaitu Johor Darul Takzim dan Johor.

JDTns

Selasa, 1 Januari 2013

Mersing : Mayat mangsa lemas ditemui

Mayat mangsa lemas ditemui
Jamaliah (dua, kiri) tidak dapat menahan sebak ketika menunggu mayat anaknya tiba.
 


Mayat mangsa lemas ditemui
Ibu Muhamad Azhari sebak dan cuba ditenangkan.MERSING – Mayat dua remaja yang dilaporkan hilang ketika mandi di Pantai Air Papan, di sini, Ahad lalu ditemui anggota pasukan mencari dan menyelamat, semalam.
     
Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Malaysia daerah Mersing, Penolong Penguasa Bomba (PPGB) Mohd Alias Hussin berkata, pasukan penyelamat menemui mayat mangsa pertama, Muhamad Azhari Suranto, 17, kira-kira jam 12.40 petang di Pantai Teluk Buih, di sini, yang terletak kira-kira 500 meter dari tempat kejadian.

Menurutnya, mayat Mohamad Hafis Jamuladin, 17, pula ditemui pasukan Gerak Khas pada jam 4.15 petang di kawasan berdekatan tempat kejadian.

“Mayat Azhari ditemui di celah batu Pantai Teluk Buih dan mengalami kecederaan di kepala. Dia ditemui pasukan bot penyelamat Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia,” katanya semalam.

90 anggota cari mangsa

Ketua Polis Daerah Mersing, Deputi Superintendan Mohd Nor Rashid berkata, pihaknya menambah 20 lagi anggota penyelamat bagi misi mencari mangsa berbanding 70 orang, kelmarin.

“Kami telah menambah anggota bagi misi mencari mangsa lemas dan satu bot Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia pada hari ini (semalam).

“Operasi ini bermula sejak laporan diterima dan dilakukan secara berterusan, anggota juga telah membuat rondaan sepanjang 18 batu nautika antara Pantai Penyabong hingga Pantai Teluk Iskandar,” katanya.

Beliau berkata, usaha mencari itu melibatkan Pasukan Polis Marin, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia dan Pasukan Gerak Khas.

“Selain pencarian di laut, usaha juga digiatkan di persisiran pantai dengan berjalan kaki dan menggunakan kenderaan pacuan empat roda,” katanya.
Beritahu hendak pergi jauh

Ibu kepada Mohamad Hafis, Jamaliah Mohd Idris, 52 berkata, selepas pulang dari kerja pada 23 Disember lalu, anaknya itu ada memberitahunya hendak pergi jauh bagi mengikuti rombongan kompang.

Katanya, dia menegur tindakan Hafis supaya tidak bercakap bukan-bukan kerana lokasi rombongan yang ingin ditujui adalah jauh dari Batu Pahat.

“Saya tidak terkejut dengan tindakannya baring di pangkuan saya kerana dia adalah seorang anak yang manja, tetapi apabila dia mengatakan mahu pergi jauh, saya terdiam dan menegurnya.

“Kehilangannya sangat dirasai kami sekeluarga,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, semalam.

Jamaliah berkata, dia menemui anaknya buat kali terakhir pada jam 2.00 pagi sebelum Muhamad Hafis bertolak ke Pantai Air Papan.

“Dia salam, peluk dan cium pipi saya sebelum keluar rumah pada pagi tersebut. Kenangan tersebut tidak akan saya lupakan,” katanya.

Sementara itu, bapa Muhamad Azhari, Suranto Fandi, 45, berkata, dia menerima berita kehilangan anaknya, melalui panggilan telefon daripada anak saudara yang turut serta dalam rombongan berkenaan.

“Perasaan tidak sedap hati ketika ingin melepaskan anak saya pergi rupanya petanda yang dia akan meninggalkan kami buat selama-lamanya,” katanya.

Ikut arahan, elak tragedi berulang

Sementara itu, Pegawai Daerah Mersing selaku Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Daerah, Mohd Nasir Abd Salam menasihatkan orang ramai yang datang melancong ke daerah ini supaya mengikut arahan dikeluarkan supaya kejadian seumpama itu tidak berulang.

“Tanda amaran bendera merah telah diletakkan di pantai Mersing dan orang ramai tidak dibenarkan turun mandi ke laut kerana bahaya.

“Malah bacaan ombak juga telah meningkat antara 3 hingga 3.5 meter dan kelajuan angin pula adalah 40km/j dilaporkan,” katanya.

Difahamkan, jenazah kedua-dua mangsa dihantar ke Hospital Mersing, di sini, untuk dibedah siasat.

Semalam, Sinar Harian melaporkan dua remaja dari rombongan Persatuan Kompang Sinar Perkasa Kampung Rahmat, Batu Pahat, dipercayai lemas ketika mandi di Pantai Air Papan.

JDTns - Sinar
# sentiasa patuhi amaran untuk mengelakan tragedi.

2013: Insentif, dasar dan peristiwa penting

 
TAHUN 2012 telah melabuhkan tirainya semalam. Pelbagai perubahan telah dilakukan oleh kerajaan dan juga pembangkang. Berikut pelaksanaan beberapa dasar, program dan peristiwa penting yang akan berlaku tahun ini.

* Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) akan berlangsung sebelum akhir Jun. Antara pembaharuan yang akan dilaksanakan ketika PRU13 ialah dakwat kekal. Penggunaan dakwat kekal telah diwartakan pada 13 Februari lalu. Ia sebahagian daripada 22 perkara dikemukakan oleh PSC

* Ekoran pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku), pelajar pusat pengajian tinggi boleh bertanding dalam PRU13

* Pelan Pembangunan Pendidikian Malaysia akan dikuatkuasakan. Ia akan dibawa kepada Kabinet bulan ini

* Akta Kebankrapan 1967 mungkin dipinda ekoran permintaan Pemuda Umno pada perhimpunan tahunan akhir November lalu

* Pembayaraan BR1M 2.0 mulai bulan depan

* Rebat RM200 bagi pembelian telefon mudah alih pintar 3G mulai hari ini

* Pelaksanaan gaji minimum di seluruh negara RM900 sebulan atau RM4.33 sejam di Semenanjung manakala RM800 sebulan atau RM3.85 sejam di Sarawak, Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan

* Had usia persaraan sektor swasta iaitu 60 tahun, dinaikkan dari 55 tahun dikuatkuasakan mulai 1 Julai

* Insurans bas sekolah untuk 1.5 juta pelajar sekolah

* Diskaun bayaran pemprosesan pasport untuk kanak-kanak dan warga tua

* Kerajaan sedia RM50 juta bagi tempoh empat tahun, bermula tahun ini, bagi persiapan program Road to Rio - Sukan Olimpik Brazil pada 2016

* Rebat tunai RM10,000 dan subsidi dua peratus kepada pengusaha bas sekolah untuk pinjaman penuh menggantikan bas sekolah lama berusia lebih 25 tahun

* Pengagihan wang bantuan khas awal persekolahan sebanyak RM100

* Pembinaan 20,000 unit rumah generasi baru Felda

* Pencarum KWSP dibenar keluar RM3,000 untuk tunai haji

* Bayaran insentif khas RM200 sebulan kepada 25,708 pegawai dan anggota tentera

*  Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam yang ditubuhkan bagi mengkaji secara komprehensif dan holistik perkhidmatan awam negara dijangka membentangkan laporan tahun ini

* Suruhanjaya Siasatan Diraja bagi menangani masalah pendatang asing tanpa izin di Sabah, yang ditubuhkan pada 1 Jun lalu, juga akan mengemukakan laporan

* Jawatankuasa Khas yang membuat kajian berhubung langkah mengenal pasti negeri-negeri layak menerima bayaran tunai daripada hasil petroleum di Pantai Timur Semenanjung juga dijangka bentang laporan

* Lebih 90,000 pelajar asing di institusi pengajian tinggi diwajibkan sekurang-kurangnya menguasai bahasa Melayu untuk berkomunikasi mulai tahun depan.

JDTns- Sinar

Skim gaji minimum bermula hari ini.

Kuala Lumpur: Kira-kira tiga juta tenaga kerja swasta termasuk pekerja asing dalam pelbagai sektor akan menerima gaji minimum mula hari ini apabila lebih 500,000 majikan di negara ini melaksanakannya.

Setiausaha Majlis Perundingan Gaji Negara (MPGN), T Shanmugam memberitahu BH, sebelum ini 4,200 daripada 800,000 syarikat memohon penangguhan sementara bagi melaksanakan skim itu, bagaimanapun hanya 632 majikan diberi kelulusan. Permohonan diteliti.

“Semua permohonan mereka diteliti secara terperinci oleh MPGN, akhirnya hanya 632 syarikat diberi penangguhan sementara iaitu sehingga April ini disebabkan faktor kewangan.

“Majikan yang menggaji lima pekerja atau kurang pula diberi penangguhan hingga 1 Julai ini kerana mereka memerlukan sedikit masa khususnya daripada segi perancangan kewangan dan operasi perniagaan sebelum melaksanakannya,” katanya, semalam.

*RM900 sebulan*

Kadar gaji minimum yang ditetapkan ialah RM900 sebulan atau RM4.33 sejam di Semenanjung Malaysia, manakala RM800 sebulan atau RM3.85 sejam di Sarawak, Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan.

Pengumuman gaji minimum itu dibuat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada 30 April dan diwartakan pada 16 Julai lalu, manakala kadarnya akan dikaji semula setiap dua tahun.

Mengikut Akta Perundingan Gaji Negara 2011, majikan yang gagal mematuhi Perintah Gaji Minimum boleh dikenakan denda maksimum RM10,000 setiap pekerja bagi kesalahan pertama, jika terus ingkar, denda RM1,000 setiap pekerja sehari, manakala bagi kesalahan kedua dan seterusnya denda maksimum RM20,000 atau penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya.

JDTns Sumber: Berita Harian

Isnin, 31 Disember 2012

Tunku Ismail yakin kemampuan Johor D.T


Tunku Ismail Sultan Ibrahim bersalam dengan pemain pada majlis memperkenalkan skuad Johor Darul Takzim dan Johor di Plaza Angsana, Johor Bahru semalam.

JOHOR BAHRU - Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim tidak bimbang dengan kekalahan pasukan bintang Johor Darul Takzim pada perlawanan akhir Jemputan Empat Penjuru Piala Tunku Mahkota kelmarin.

Pada perlawanan di Stadium Tan Sri Hassan Yunos itu, Johor Darul Takzim tewas 1-2 kepada skuad adik, Johor.

Tunku Ismail berkata, ini kerana menang atau kalah merupakan adat pertandingan, namun apa yang lebih penting baginya adalah kedua-dua pasukan di bawah PBNJ menunjukkan komitmen, semangat juang dan disiplin yang tinggi.

“Kita tidak boleh menjangkakan untuk menang 6-0 pada setiap perlawanan. Perlawanan itu hanyalah aksi pemanas badan dan melihat keberkesanan strategi yang dibuat. Saya masih percaya kita mempunyai peluang meraih kejayaan.

“Bagaimanapun saya gembira dengan perkembangan Johor, syabas dan ia jelas kita mempunyai dua pasukan yang mantap," katanya kepada pemberita di sini, semalam.

Tunku Ismail berkata, adalah tidak adil untuk menghakimi aksi pasukan bintang Johor Darul Takzim selepas satu perlawanan yang lebih kepada sesi pemanas badan, satu kekalahan bukan bermakna ia adalah penamat bagi segala-galanya.

Sementara itu, beliau turut melahirkan keyakinan pasukan Johor Darul Takzim dapat beraksi pada waktu malam di Stadium Tan Sri Hassan Yunos sebaik saingan Liga Malaysia (Liga-M) musim depan bermula.
Ia berikutan jaminan yang diberikan Tunku Ismail bahawa pihaknya sedang berusaha untuk memasang dan menaik taraf lampu limpah di stadium berkenaan mengikut spesifikasi ditetapkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

“Insya-Allah kita akan selesaikan masalah ini sebelum 8 Januari. Saya yakin perlawanan di Stadium Larkin pasti akan diadakan pada waktu malam," katanya ketika diminta mengulas berhubung isu lampu limpah yang tidak mengikut spesifikasi.

Akhbar sebelum ini melaporkan, hanya tujuh stadium yang menjadi lokasi tuan rumah aksi Liga M menepati piawaian memiliki sekurang-kurangnya lampu limpah dengan tahap kecerahan 1,000 lux.

Stadium Tan Sri Hassan Yunos merupakan salah satu stadium yang tidak menepati piawaian ditetapkan FAM sekali gus menyebabkan perlawanan di lokasi tersebut perlu dijalankan pada waktu siang iaitu pukul 4.45 petang.

JDTns- utusan sukan

Saksi: 'Pemandu maut tersepit, dengar kanak-kanak menangis'


Saksi: 'Pemandu maut tersepit, dengar kanak-kanak menangis'
Lokasi kemalangan membabitkan dua kenderaan di Kilometer 24 Jalan Johor Bahru–Mersing semalam.
 
KOTA TINGGI - “Sebelum kejadian itu berlaku saya terdengar suara perempuan menjerit sebelum bunyi dentuman yang kuat ekoran kemalangan melibatkan dua kenderaan."

Demikian menurut saksi kemalangan maut Mohd Nazirul Azilini, 16, yang berlaku di Kilometer 24 Jalan Johor Bahru–Mersing berhampiran Pusat Latihan Tempur Tentera Darat (Pulada) yang mana turut mengorbankan tiga nyawa kira kira jam 12 tengah hari semalam.

Menurut Mohd Nazirul, menjadi rutin sejak mula cuti persekolahan dia menolong bapa saudaranya menjual lemang di situ, namun dia tidak sangka akan menyaksikan kejadian ngeri itu.

“Ketika itu saya sedang menghidupkan api, namun sebaik sahaja mendengar dentuman kuat saya terus bergegas melihat tempat kejadian yang kira kira 100 meter dari tempat kami berniaga.

“Saya melihat dengan jelas di mana pemandu kereta Proton Iswara itu tersepit di tempat duduk pemandu. Manakala saya turut terdengar tangisan salah seorang kanak kanak yang duduk di bahagian belakang kereta itu.

“Keadaan kereta yang remuk ekoran kemalangan itu menyebabkan saya tidak dapat lihat mangsa lain yang berada dalam kereta itu," katanya.

Dia menambah: “Keadaan pemandu dan sebahagian penumpang kereta tersebut masing masing sudah tidak bermaya akibat mengalami kecederaan yang teruk sehingga terdapat darah yang banyak mengalir di celah pintu kereta."

“Turut kelihatan pemandu kereta Mercedes Benz yang turut mengalami kecederaan. Bagaimanapun saya tidak dapat menolong mangsa kerana harus kembali ke pondok lemang.

“Namun saya melihat orang ramai yang berhenti di tempat kejadian membantu mengeluarkan mangsa dari kenderaan terbabit,” katanya kepada Sinar Harian.

Mangsa yang maut ialah pemandu Proton Iswara, Ating Dasa, 25, serta dua anak saudaranya, Brigeson Megong, 10, dan Laire Tifany Gasah, 7.

Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Supt Che Mahazan Che Aik ketika mengesahkan berkata, kejadian Ating meninggal dunia di tempat kejadian manakala dua anak saudaranya meninggal dunia di Hospital Sultanah Ismail.

“Kereta Proton Iswara itu dinaiki lima orang termasuk dua anak mangsa. Difahamkan mangsa dalam perjalanan pulang ke rumah di Pusat Latihan Tentera Darat (Pulada) berikutan suaminya seorang anggota tentera.
“Bagaimanapun sebaik tiba di lokasi kejadian kenderaan mereka terbabas dan masuk ke laluan bertentangan sebelum bertembung dengan kenderaan lain.

“Ekoran kejadian itu turut menyebabkan dua anak mangsa berusia antara dua dan empat tahun termasuk pemandu Mercedes Benz terbabit parah," katanya lagi.

JDTns - sinar tempatan

Tunku Mahkota Johor bangga dengan 2 pasukan Johor

Tidur Tunku Ismail Sultan Ibrahim tetap lena dengan kekalahan pasukan bintang Johor Darul Takzim pada perlawanan akhir Jemputan Empat Penjuru Piala Tunku Mahkota Jumaat lalu.

Pada perlawanan di Stadium Tan Sri Hassan Yunos itu, Johor Darul Takzim tewas 1-2 kepada skuad abang, Johor.

Tunku Ismail berkata, ini kerana menang atau kalah merupakan adat pertandingan, namun apa yang lebih penting baginya adalah kedua-dua pasukan di bawah PBNJ menunjukkan komitmen, semangat juang dan disiplin yang tinggi.

"Saya tidak tahu mengapa ada yang menggembar-gemburkan mengenai kekalahan itu. Secara peribadi, saya sangat gembira dengan perkembangan Johor, syabas dan ia jelas kita mempunyai dua pasukan yang mantap dalam Liga-M," Tunku Ismail berkata selepas pelancaran rasmi Johor Darul Takzim dan Johor Sabtu lalu.

"Ia adalah Kejohanan Empat Penjuru dan kekalahan itu tidak menjejaskan persiapan pasukan Johor Darul Takzim untuk menghadapi Liga. Tidak melemahkan semangat, harapan dan aspirasi kami untuk memenangi gelaran dalam Liga-M,”

”Sebagai presiden (Johor FA) sudah pasti saya mahu kedua-dua pasukan Johor memenangi kejuaraan.”

"Tidak ada sebab saya memberikan keutamaan khas kepada Johor Darul Takzim. Saya gembira peminat bola sepak di negeri ini datang kembali untuk menonton pasukan mereka bermain.

Tunku Ismail berkata, adalah tidak adil untuk menghakimi aksi pasukan bintang Johor Darul Takzim selepas satu perlawanan yang lebih kepada sesi pemanas badan, satu kekalahan bukan bermakna ia adalah penamat bagi segala-galanya.

"Ini cuma Kejohanan Empat Penjuru dan Pra-Musim tetapi peminat datang beramai-ramai ke Stadium. Saya gembira untuk menyatakan bahawa kita berada di landasan yang betul untuk mengubah wajah bola sepak Johor.

"Ini hanya permulaan. Peminat akan dapat menonton bola sepak yang menghiburkan. Kami telah menetapkan sasaran untuk memenangi kesemua tiga piala yang dipertaruhkan. Malah jika kita menang hanya satu daripada tiga piala, ia masih akan menjadi satu pencapaian yang besar,” tambah Tunku Ismail.

"Jika kita tidak boleh menang semua piala, kita akan melihat ke hadapan untuk musim berikut. Saya mahu Johor menjadi kuasa baru dalam bola sepak di Malaysia."

Sementara itu, baginda turut melahirkan keyakinan pasukan Johor Darul Takzim dapat beraksi pada waktu malam di Stadium Tan Sri Hassan Yunos sebaik saingan Liga Malaysia (Liga-M) musim depan bermula.

Ia berikutan jaminan yang diberikan Tunku Ismail bahawa pihaknya sedang berusaha untuk memasang dan menaik taraf lampu limpah di stadium berkenaan mengikut spesifikasi ditetapkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Insya-Allah kita akan selesaikan masalah ini sebelum 8 Januari. Saya yakin perlawanan di Stadium Larkin pasti akan diadakan pada waktu malam," katanya ketika diminta mengulas berhubung isu lampu limpah yang tidak mengikut spesifikasi.

Akhbar sebelum ini melaporkan, hanya tujuh stadium yang menjadi lokasi tuan rumah aksi Liga M menepati piawaian memiliki sekurang-kurangnya lampu limpah dengan tahap kecerahan 1,000 lux.

Stadium Tan Sri Hassan Yunos merupakan salah satu stadium yang tidak menepati piawaian ditetapkan FAM sekali gus menyebabkan perlawanan di lokasi tersebut perlu dijalankan pada waktu siang iaitu pukul 4.45 petang.

# Tunku Ismail Sultan Ibrahim (tengah) bersama Pasukan Johor Darul Takzim (kiri) dan Johor - sports247.my

Ahad, 30 Disember 2012

Polis Johor terima 74 buah motosikal untuk kegunaan URB

Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff (kanan) melihat motosikal yang digunakan Unit Ronda Bermotosikal (URB) pada majlis pelancaran URB peringkat Kontinjen Johor di Johor Bahru.
 


JOHOR BAHRU 28 Dis. - Polis Johor telah menerima sebanyak 74 buah motosikal bagi kegunaan Unit Ronda Bermotosikal (URB) untuk tujuan rondaan di kawasan taman perumahan dan bandar di negeri ini.
Ketua Polis Johor, Datuk Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff berkata, kesemua motosikal itu diterima semasa majlis pelancaran peringkat kebangsaan program tersebut yang disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 19 Disember lalu di Puchong, Selangor.

Katanya, kontinjen itu juga dijangka memperoleh baki 145 buah motosikal lagi bagi fasa berikutnya.
"Kesemua motosikal jenis Kawasaki Ninja 250 (STD) X yang diterima setakat ini telah diserahkan di seluruh daerah dan memulakan tugasan sehari selepas itu.

"Rondaan akan dibuat selama 24 jam sehari dan dibahagikan kepada tiga syif dengan anggota unit akan membuat rondaan secara berpasangan," katanya di majlis pelancaran URB peringkat Kontinjen Johor di Hotel Paragon di sini hari ini.

Mohd. Mokhtar berkata, selain melakukan rondaan, anggota unit tersebut juga akan berhenti di lokasi tertentu untuk bertemu dengan orang awam bagi mendapatkan maklum balas dan aduan selain menjadi orang terawal berada di lokasi jenayah.

Justeru, pihaknya berharap unit tersebut mampu merealisasikan hasrat untuk menurunkan kadar jenayah di negeri ini sekali gus mengurangkan persepsi rasa takut dalam kalangan masyarakat.

JDTns- utusan

Kanak-kanak maut terjatuh tingkat lapan kuarters hospital

JOHOR BAHRU - Betapa luluhnya hati seorang ayah apabila kanak-kanak yang sedang nyawa-nyawa ikan, dikerumuni orang ramai, rupanya anak sendiri yang baru jatuh dari kediamannya.

Dalam kejadian kira-kira jam 7 petang itu, mangsa, D Dinesh Kumar disahkan maut di tempat kejadian dipercayai akibat patah tengkuk.

Kanak-kanak lelaki berusia empat tahun itu maut selepas terjatuh dari tingkat lapan Blok Cemara 2, Flat Kuaters Hospital Permai, di sini, kelmarin.

Bapa mangsa, B Devakumar, 22, berkata, ketika kejadian, dia tiada di rumah, manakala isterinya, V Jayaturka, 22, sedang mandi dan tiga anaknya termasuk mangsa pula sedang bermain di sebuah bilik kosong rumah berkenaan.

“Saya pergi kedai yang tidak jauh dari kediaman kami untuk membeli barangan untuk menyediakan hidangan makan malam. Apabila pulang, saya lihat orang ramai berkumpul dan saya sangkakan ada budak yang terjatuh ketika bermain-main di tingkat bawah.

“Saya langsung tidak menyangka tubuh kecil yang terbaring seperti ‘nyawa-nyawa ikan’ adalah anak sulung saya.

Dia sempat membuka mata dan memandang saya apabila saya memanggil namanya sebelum tidak sedarkan diri,” katanya ketika ditemui di bilik mayat Hospital Sultanah Aminah (HSA), di sini, semalam.

Devakumar yang bekerja sebagai penyelia di sebuah syarikat di Singapura itu berkata, ada saksi ternampak separuh tubuh anaknya itu terkeluar dari tingkap rumah yang dihuni bersama ibu mertua dan abang iparnya lebih setahun yang lalu sebelum terjatuh dari bangunan terbabit.

Beliau berkata, seminggu sebelum kejadian, anaknya menunjukkan perubahan sikap yang ketara apabila dia terlalu mengambil berat terhadap adik bongsunya yang berusia setahun dan petah menyebut abjad A hingga Z dengan lancar.

“Sebelum ini dia agak lambat dalam menyebut A,B,C.

Bagaimanapun, seminggu sebelum kejadian, dia dengan mudah dapat menghafal semua abjad berkenaan.

“Malah, dia juga menunjukkan penuh kasih sayangnya sebagai seorang abang kepada adik perempuannya dengan selalu bermain dan mandi bersama. Perkara itu memang  tidak pernah dilakukan olehnya,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd. Shariff berkata, kes tersebut diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

“Biarpun begitu, siasatan lanjut sedang dijalankan dan kita juga menunggu laporan penuh bedah siasat bagi memastikan sama ada terdapat unsur-unsur kecuaian ibu bapa,” katanya.

JDTns - sinar

DITAJA OLEH

IKLAN BERBAYAR

Kepada yang berminat untuk mengiklankan perniagaan dan Individu sila hantarkan pemohonan ke email :
johordarultakzimjdt@gmail.com