KLUANG - Projek pembinaan jambatan empat lorong bakal dibina mulai September ini, bagi menggantikan jambatan sedia ada di Jalan Yap Tau Sah, di sini.

Pembinaan jambatan tersebut sekaligus menyelesaikan masalah kesesakan jalan raya yang sering kali dihadapi penduduk.

Adun Mahkota, Md Jais Sarday berkata, perancangan untuk membina jambatan itu telah dijalankan sejak kempen PRU13 dan projek berkenaan telah ditenderkan Julai lalu dengan kos RM3.8 juta.

“Projek yang bakal dilaksanakan itu akan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan negeri bagi membantu penduduk di daerah ini yang sering kali menghadapi masalah kesesakan terutama pada waktu kemuncak.

“Masalah kesesakan di jalan Yap Tau Sah sudah lama berlaku selama ini disebabkan keadaan jambatan sedia ada yang sempit dan hanya mempunyai dua lorong selain berhampiran dengan simpang empat serta lampu isyarat.

“Projek pembinaan jambatan ini dijangka siap sepenuhnya pada pertengahan tahun hadapan dan ianya merupakan salah satu janji yang telah berjaya ditunaikan oleh kerajaan BN kepada masyarakat Kluang,” katanya.

Md Jais yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Penerangan, Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri berkata, pembinaan akan dilakukan secara berperingkat.

Dalam perkembangan lain, Md Jais mengakui terdapat kelewatan dalam pembinaan empangan Kahang, bagaimanapun optimis projek tersebut akan dijalankan selewat-lewatnya hujung tahun ini dan dijangka siap pada akhir tahun depan.

“Projek pembinaan empangan Kahang sudah lama dirancang, tetapi disebabkan beberapa perkara yang timbul ianya menyebabkan kelewatan dan kerajaan negeri amat mengambil serius tentang permasalahan tersebut.

“Bagaimanapun, masalah telah selesai dan projek bakal dijalankan malah, isu air di Kluang juga dapat diselesaikan dengan segera dengan adanya empangan berkenaan,” katanya.

Sinar