IKLAN

JOM SERTAI KOMUNITI KITA JDT

Sabtu, 21 Jun 2014

Sultan Ibrahim pandu bas mewah

JOHOR BAHRU – Siri jelajah diraja Kembara Mahkota Johor (KMJ) tidak terkecuali mempamerkan kelainan dan keunikan setiap kali penganjurannya yang tersendiri saban tahun.Mengetuai kembara, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan memilih buat julung kalinya sejak KMJ dicetuskan baginda sejak 2001 untuk memandu bas mewah Prevost Marathon Coach bermula hari ini sehingga 24 Jun depan.Penganjuran KMJ bertujuan mendampingi masyarakat khususnya golongan miskin di jajahan takluk negeri ini sekali gus mengeratkan hubungan institusi diraja dan rakyat.

KMJ dimulakan dengan kembara bermotosikal pada 2001 sehingga 2006, 2008, 2010 dan 2012 dan 2013; diikuti Jelajah Pulau pada 2004 dan 2007; Jelajah Perkampungan Orang Asli 2005; Jelajah Pendalaman 2009; Kembara Berkeretapi pada 2010 manakala pada 2011 penjelajahan menggunakan tiga kenderaan iaitu motosikal berkuasa tinggi, pacuan empat roda dan bot.Ia akan diiringi isteri baginda, Tuanku Zarith Sofiah Sultan Idris Shah bersama enam putera dan puteri iaitu Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail; Tunku Aminah; Tunku Abdul Jalil; Tunku Idris dan Tunku Abu Bakar bersama pemimpin negeri dan ketua jabatan akan menjelajah ke seluruh negeri ini, sejauh 858 kilometer.

Majlis bermula di Dataran Majlis Bandaraya Johor Bahru dan berakhir di Dataran Mahkota, Kota Iskandar, Nusajaya selain pelbagai acara diatur di setiap laluan yang disinggah baginda.Antaranya, pelancaran kempen Johor Bebas Asap Rokok, senam robik, pameran kesihatan dan permainan rakyat selaras tema KMJ kali ini yang mempromosi gaya hidup sihat selain keunikan sebuah van yang akan mengagihkan aiskrim secara percuma kepada rakyat.

Pada hari pertama, Sultan Ibrahim dan rombongannya akan mengembara sejauh 303 kilometer dari Johor Bahru ke Pasir Gudang, Kulaijaya, Kota Tinggi dan Mersing.Diikuti menjelajah 235 kilometer pada hari kedua dari Mersing ke Kluang, Batu Pahat dan Segamat dan hari keesokannya, melalui perjalanan 163 kilometer dari Segamat ke Ledang, Muar, Batu Pahat dan mengakhiri kembara pada hari keempat sejauh 157 kilomter dari Batu Pahat ke Pontian seterusnya tamat di Nusajaya.


Sumber : 
Sinar Harian

Peta Laluan Kembara Mahkota Johor 2014

Kembara Mahkota Johor 2014

Hari pertama [Sabtu, 21 Jun 2014]

Dataran Bandaraya Johor Bahru
Maktab Sains Mara Seri Alam, Pasir Gudang
Dewan Felda Bukit Permai, Kulaijaya
Taman Komuniti Bandar Tenggara
Hutan Lipur Panti, Kota Tinggi
Dataran Mersing / Dewan Jubli Intan
Istana Sri Mersing (bermalam)
(jumlah = 303 kilometer)

Hari kedua [Ahad, 22 Jun 2014]

Dataran Pantai Sri Mersing (pelepasan)
Dataran Kahang, Kluang
Hospital Enche Besar Hajjah Kalsom, Kluang
Majlis Daerah Yong Peng, Batu Pahat
Taman reakrasi, Bandar Segamat
Felda Medoi, Segamat
Padang sekolah kebangsaan LKTP Felda Medoi, Segamat (bermalam)
(jumlah = 235 kilometer)

Hari ketiga [Isnin, 23 Jun 2014]

Padang LKTP, Sekolah Kebangsaan LKTP Medoi Segamat
Dewan Felda Sri Jaya, Ledang
Tapak perhentian bas Bukit Gambir, Ledang
Dataran Tanjung Emas, Muar
Dewan Semarah, Batu Pahat
Stadium Batu Pahat, Jalan Ampuan
Jeti Minyak Beku, Batu Pahat
(jumlah = 163 kilometer)

Hari keempat [Selasa, 24 Jun 2014]

Jeti Minyak Beku, Batu Pahat
Kampung Nelayan, Benut Pontian
Stadium Mini, Pontian
Kampung Ulu Pulai, Pontian
Dataran Mahkota, Kota Iskandar Nusajaya. (penutup)
(jumlah = 157 kilometer)

Jumlah keseluruhan perjalanan Kembara Mahkota Johor 2014 edisi yg ke-17 adalah sejauh 858 kilometer.

KEMBARA MAHKOTA JOHOR (KMJ) 2014 BERMULA PADA HARI INI

KMJ 2014 BERMULA HARI INI

Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) merasa cukup bertuah kerana dipilih sebagai tuan rumah bagi menganjurkan acara perasmian Kembara Mahkota Johor (KMJ) 2014 di Dataran Majlis Bandaraya Johor Bahru.

Pegawai Daerah Johor Bahru, Amran A. Rahman berkata, pihaknya telah bersedia sepenuhnya bagi memastikan majlis pelancaran berjalan dengan jayanya sebelum Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar bersama kerabat diraja Johor dan pemimpin kerajaan negeri memulakan kembara sejauh 858 kilometer ke seluruh pelosok negeri.

"Kami merasa amat bertuah kerana bukan sahaja menjadi tuan rumah acara pembukaan malah turut menganjurkan majlis penutupan di Dataran Mahkota, Kota Iskandar, Nusajaya pada Selasa ini.

"Dianggarkan seramai 4,000 orang yang terdiri daripada para jemputan, pelajar sekolah, kakitangan agensi kerajaan dan swasta hadir memeriahkan acara pelancaran esok," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Amran memberitahu, bersempena acara perlepasan itu juga, MBJB juga turut menganjurkan acara berbasikal yang mendapat penglibatan seramai 2,000 peserta melakukan kayuhan di sekitar bandar raya Johor Bahru.

Speaker Dewan Undangan Negeri Johor, Tan Sri Mohamad Aziz dijadualkan menyempurnakan acara pelepasan rombongan KMJ 2014 yang diketuai oleh Sultan Ibrahim sendiri.

Selepas acara perlepasan bermula, destinasi pertama dikunjungi KMJ 2014 ialah Maktab Rendah Sains Mara Johor Bahru di Bandar Seri Alam sebelum berangkat menuju ke Dewan Felda Bukit Permai, Layang-Layang, Kulaijaya.

Rombongan KMJ 2014 diteruskan ke destinasi seterusnya di Taman Komuniti, Bandar Tenggara, Kota Tinggi kira-kira 4.30 petang dan kemudiannya berangkat ke Hutan Lipur Panti, Kota Tinggi dan berakhir di Kampung Sri Lalang, Mersing.

Ahad, 15 Jun 2014

Jeritan maut Nor Balqis  

Johor Bahru: Seorang kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun maut selepas dilanggar bas sekolah mini yang dinaikinya di Jalan Seroja, Taman Plentong di sini, petang tadi.

ORANG ramai cuba memberi bantuan kepada Nor Balqis yang terbaring di jalan raya.

Dalam kejadian jam 1.10 petang itu, mangsa Nor Balqis Atiqah Hamdan Rasan Tawani Ahmad yang juga murid tahun satu Sekolah Rendah Kebangsaan Permas Jaya 2 di sini, disahkan meninggal dunia pada jam 2.45 petang ketika mendapatkan rawatan kecemasan di Hospital Sultan Ismail (HSI).

Ketua Polis Daerah Seri Alam Superintendan Abdul Samad Salleh berkata, siasatan dijalankan mendapati kejadian berlaku ketika pemandu bas itu berhenti di bahu jalan untuk menurunkan mangsa dan penumpang lain.

Menurutnya, bas itu kemudiannya bergerak ke depan sebelum pemandunya terdengar jeritan mangsa dan mendapati Nor Balqis terbaring di sebelah kanan di belakang mini itu. "Mangsa yang parah di kepala dan badannya dikejarkan ke unit kecemasan HSI namun disahkan meninggal dunia ketika dirawat,” katanya.

DITAJA OLEH

IKLAN BERBAYAR

Kepada yang berminat untuk mengiklankan perniagaan dan Individu sila hantarkan pemohonan ke email :
johordarultakzimjdt@gmail.com