IKLAN

JOM SERTAI KOMUNITI KITA JDT

Isnin, 22 Disember 2014

VEP : Singapura kaji langkah Malaysia

SINGAPURA: Kementerian Pengangkutan (MOT) Singapura sedang mengkaji langkah Malaysia untuk mengenakan bayaran Permit Kemasukan Kenderaan (VEP) sebanyak RM20 (S$7.55) terhadap kenderaan asing mulai pertengahan tahun depan dan akan memberi respons 'apabila tiba masanya', lapor Channel News Asia (CNA). Saluran televisyen tempatan itu memetik jurucakap kementerian berkenaan sebagai berkata: "Kami sedang mengkaji levi baharu itu dan akan membuat keputusan tentang respons kami apabila tiba masanya."

"Kami dapati, antara lain, ia tidak akan dikenakan secara seragam di semua sempadan darat Malaysia."

Respons itu dibuat susulan kepada laporan pada Ahad apabila Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi dipetik sebagai berkata kenderaan asing yang memasuki Johor dari Singapura akan dikenakan VEP RM20 mulai pertengahan tahun depan.

Aziz berkata, langkah itu sejajar dengan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada Julai mengenai pelaksanaan VEP terhadap kenderaan yang berdaftar di negara asing yang memasuki Malaysia melalui Johor.

Katanya, Kementerian Pengangkutan sedang menyediakan butiran terperinci mengenai pelaksanaan VEP di dua pintu masuk di Johor - Tambak Johor dan Link Kedua, sebelum ia dilaksanakan. - BERNAMA

DITAJA OLEH

IKLAN BERBAYAR

Kepada yang berminat untuk mengiklankan perniagaan dan Individu sila hantarkan pemohonan ke email :
johordarultakzimjdt@gmail.com