IKLAN

JOM SERTAI KOMUNITI KITA JDT

Jumaat, 1 Februari 2013

JERSI JOHOR FA 2013(AWAY)

OPEN TAKE ODER! 1/2/2013 - 3/2/13.

JERSI JOHOR FA 2013(AWAY)

PLAYER ISSUE Complete Patch & Sponsor

HARGA : RM89.90

Kos Courier : +RM10.00  ( tidak lebih 2 helai ) lebih 2 helai tambah RM5 pada setiap helai.

Saiz Available Now : S,XL

Stok sangat TERHAD

# untuk oder sila hantar maklumat :
- Nama,
- Alamat,
- No telefon,

SILA LETAK PESANAN JERSI JFA AWAY ke

johordarultakzimjdt@gmail.com

# Tunggu reply dari kami.

- Sertakan Bukti pembayaran ke email,

Selasa, 29 Januari 2013

Lebih RM1 bilion untuk atasi masalah banjir Muar

MUAR - Kerajaan memperuntukkan lebih RM1 bilion untuk melaksanakan tiga fasa pembinaan projek Rancangan Tebatan Banjir (RTB) Lembangan Sungai Muar bagi mengatasi masalah banjir di daerah ini.Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Douglas Uggah Embas berkata, apabila keseluruhan pembinaan RTB yang meliputi daerah Segamat, Muar, Ledang dan Pagoh itu siap kelak, ia dijangka mampu melindungi 123.2 km persegi kawasan yang dihuni 12,500 orang daripada ancaman banjir.

"Untuk RTB lembangan Sungai Muar Fasa II, kerajaan memperuntukkan sebanyak RM225 juta yang mana kerja-kerja pembinaannya dijangka dimulakan tidak lama lagi dan siap menjelang tahun 2015."Apabila projek ini siap kelak, ia akan dapat mengurangkan 43 peratus kawasan yang mengalami kesan banjir di daerah Muar dan Ledang," katanya selepas mengadakan lawatan kerja sehari di sini, hari ini.     

Menurutnya antara kawasan di daerah berkenaan yang akan menerima faedah ialah Lenga, Gombang, Liang Batu, Pagoh, Panchor, Tanjung Olak, Jorak, Kundang Ulu, Gersik, Belemang, Bukit Gambir dan Sungai Mati.Katanya, skop pelaksanaan projek RTB Lembangan Sungai Muar Fasa II ini meliputi pembinaan Pintasan Banjir di Tanjung Olak, menaik taraf Sungai Pagoh dan saliran di kawasan Pagoh, pengagihan utiliti dan pengambilalihan tanah.

"Sebagai permulaan untuk projek fasa dua ini, kita akan peruntukkan dahulu RM30 juta untuk Pagoh, disusuli RM100 juta untuk tahun depan dan RM95 juta lagi akan menyusul pada 2015."Dengan siapnya projek ini nanti maka masalah banjir yang sering berlaku sebelum ini akan dapat dikurangkan mengikut tahap yang bersesuaian dan semestinya projek Hab Pendidikan yang sedang dibangunkan di Pagoh akan mendapat manfaaf daripada projek ini," katanya.

Sebelum ini, kerajaan telahpun melaksanakan RTB Lembangan Sungai Muar Fasa I bermula pada tahun 2011 dengan melibatkan kos RM344 juta.Ia melibatkan kerja-kerja reka bentuk, kerja ukur, pengambilan tanah dan menaik taraf sebahgian Sungai Genuang dengan kos RM60 juta, kerja-kerja menaik taraf Sungai Chodan dan Sungai Segamat, menaik taraf jambatan serta membina lencongan Sungai Genuang-Sungai Segamat dengan kos RM231 juta.

Selain itu, RM53 juta juga diperuntukkan untuk membina benteng dan menaik taraf Sungai Gemas, selain membina lima buah kolam takungan banjir dan struktur kawalan air serta membekal dan memasang pam.Sementara itu, bagi melengkapkan penyelesaian bagi masalah banjir di Lembangan Sungai Muar, beliau berkata Kementerian Sumber Manusia dijangka melaksanakan fasa ketiga projek berkenaan yang dianggar menelan belanja RM480 juta. - Bernama

JDTns

Sultan Johor selar pihak tertentu tuduh polis tidak boleh dipercayai

JOHOR BAHRU - Sultan Ibrahim Sultan Iskandar membidas tindakan sesetengah pihak yang menuduh Polis Diraja Malaysia sebagai sudah tidak boleh dipercayai.

Titah baginda tuduhan yang dilemparkan itu tidak masuk akal dan sangat melampau.

"Tindakan itu hanya akan dilakukan penjenayah yang bersalah sahaja dengan memutar belit fakta selain menyalahkan undang-undang bagi mengelak diri mereka daripada dihukum," titah baginda semasa mencemar duli merasmikan Ibu Pejabat Polis Daerah Kulaijaya, di sini hari ini.

Lebih buruk lagi titah baginda, ada penjenayah meninggalkan negara kerana takut berhadapan dengan tindakan undang-undang dan kemudian membuat tohmahan yang memburukkan negara sendiri.

"Manusia berlidah biawak seperti ini adalah pengkhianat kepada negara. Jika mereka berkata benar, buktikanlah kebenarannya dan jangan terus menjadi pengecut, ibarat melontar batu sembunyi tangan," titah baginda.

Turut berangkat isteri baginda Tuanku Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah, Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Idris dan Tunku Temenggong Johor Tunku Idris Iskandar.Hadir sama Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar, Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar, Ketua Polis Johor Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff dan Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman.

Titah Sultan Ibrahim, Malaysia adalah negara berdaulat dan mempunyai undang-undang yang digubal rapi serta semua tindakan yang diambil pihak berkuasa mengikut peruntukan yang ditetapkan.

Baginda bertitah setiap anggota polis sudah menjalani latihan dan dilengkapi dengan ilmu pengetahuan untuk menguatkuasakan segala undang-undang.Sultan Ibrahim turut memuji polis Johor yang berjaya meningkatkan tahap keselamatan di negeri itu dan sentiasa memberi pertimbangan kepada sensitiviti masyarakat serta kepentingan ekonomi. - Bernama

JDTns- Daulat Tuanku

Isnin, 28 Januari 2013

Iskandar Malaysia jadi pusat seni dan budaya

JOHOR BAHRU: Iskandar Malaysia akan muncul sebagai pusat kebudayaan dan kesenian sejajar dengan kekayaan warisan yang terdapat dalam masyarakat berbilang kaum di negeri ini.

Menteri Besar Johor, Dato’ Abdul Ghani Othman, berkata Kerajaan Negeri melalui Yayasan Warisan Johor (YWJ)berhasrat mewujudkan satu persekitaran di Iskandar Malaysia bagi mengembangkan seni dan budaya.

“Peranan YWJ bukan sahaja untuk menjadi pusat seni awam, tetapi juga untuk menjadi saluran yang memupuk dan menggalakkan rasa cinta terhadap sejarah seni, dan budaya.

“Melalui  YWJ, Kerajaan Negeri berhasrat untuk mewujudkan persekitaran bagi membolehkan bakat tempatan boleh berkembang maju, merangsang industri seni yang menarik dan meriah, serta menyediakan saluran antarabangsa bagi karya seni tempatan,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap merasmikan Pameran Lukisan Antarabangsa LINK di bangunan Muzium Tokoh di sini semalam.

Pameran yang berlangsung dan berakhir 28 Februari itu mempamerkan karya-karya daripada empat pelukis terkenal antarabangsa, iaitu Yusof Ghani, Masaaki Shibata, Widodo Soerno dan Gerard Van Den Oetelaar.

JDTns- medkom.my

Limaspuri Melayu Johor akan dibina.

JOHOR BAHRU: Kerajaan Negeri akan membina sebuah perkampungan Melayu Johor di atas tanah berkeluasan tujuh ekar di Danga Bay.

Menteri Besar, Dato’ Abdul Ghani Othman, berkata perkampungan yang dinamakan sebagai Limaspuri Melayu Johor itu akan dimulakan dalam masa terdekat dan dijangka siap sepenuhnya menjelang pertengahan 2014.

"Kerajaan Negeri mempunyai perancangan keseluruhan bagi menggantikan kompleks rumah limas lama yang dirobohkan untuk pembangunan sebenar yang lebih baik lagi supaya dapat mengukuhkan serta memelihara warisan dan budaya masyarakat Melayu di negeri ini.

"Oleh itu, kita akan bina kawasan perkampungan dengan mengenal pasti rekabentuk rumah tradisional Johor menggunakan kepakaran arkitek tempatan yang dilantik serta gabungan pelbagai pihak seperti Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) Johor, Jabatan Pelancongan Johor, Yayasan Warisan Johor, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) serta anak syarikat Kerajaan Negeri, Cahaya Jauhar Sdn Bhd,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Pecah Tanah Projek Pembangunan Perkampungan Melayu Johor di Teluk Danga di sini, Sabtu lalu.

Tambah beliau, perkampungan yang akan dibina itu akan mengukuhkan kepentingan masyarakat Melayu Johor dengan senibina serumpun yang unik.

“Kawasan perkampungan Melayu ini akan dilengkapi dengan sepuluh buah rumah tradisional Melayu Johor dan ia merupakan replika sebenar rumah yang telah wujud  sebelum merdeka lagi.

“Pembinaan perkampungan akan menyingkap kekayaan senibina  serta warisan masyarakat Melayu Johor di setiap daerah di negeri ini,” katanya.

Jelasnya lagi, projek berkenaan amat bermakna kerana dalam tempoh lima tahun mendatang akan berlaku perubahan besar di Iskandar Malaysia sekaligus meningkatkan ekonomi melalui aktiviti kebudayaan yang dijalankan.

"Kompleks ini akan menjadi sebuah tarikan destinasi pelancongan antarabangsa selain menjadi kebanggaan masyarakat Johor.

"Kita akan muatkan semua unsur budaya Johor di perkampungan berkenaan serta kegiatan kesenian dan kebudayaan berterusan untuk pengunjung.

"Kerajaan Negeri yakin projek ini akan membawa manfaat yang luas kepada masyarakat di negeri ini meliputi peluang pekerjaan serta pelancongan," katanya.

JDT - khabar orang johor

Ahad, 27 Januari 2013

Nelayan bertuah terima elaun sara hidup

Ahmad Maslan (dua dari kanan) menyampaikan bantuan elaun sara hidup kepada ahli Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Pontian di Pontian, kelmarin.


Nelayan bertuah terima elaun sara hidup

PONTIAN 25 Jan. - Golongan nelayan di negara ini lebih bertuah berbanding petani atau penternak yang tidak menerima bantuan elaun sara hidup seperti mereka.

Ahli Parlimen Pontian, Datuk Ahmad Maslan berkata, selain elaun sara hidup, mereka juga dilindungi insurans yang membolehkan waris menerima bayaran sekiranya berlaku kejadian tidak diingini terhadap mereka sama ada semasa di laut mahupun di darat.

Justeru, beliau berharap 'keistimewaan' itu dapat digunakan sebaiknya untuk menambah pendapatan dan pengeluaran dengan mendapatkan lebih banyak hasil tangkapan di laut.

"Bukan itu sahaja, mereka hendaklah memasarkannya di dalam negeri dan tidak sesekali menjualnya di luar kerana Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) juga memberikan insentif kepada mereka," katanya pada majlis penyampaian bayaran tunai elaun sara hidup untuk 573 ahli Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Pontian di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim di sini semalam.

Turut hadir Pengarah LKIM Daerah Pontian, Ismail Abdullah; Pengurus Besar PNK Pontian, Alias Salam dan Pengerusi PNK Pontian, Pungot@Abd.Rahman Selamat.

Ahmad yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri turut meminta golongan nelayan bersyukur dan berterima kasih kepada agensi berkaitan seperti LKIM dan Jabatan Perikanan yang sentiasa berusaha membantu meningkatkan taraf hidup mereka dari semasa ke semasa.

"Peluang melakukan aktiviti hiliran seperti memproses makanan berasaskan hasil laut perlu direbut khususnya dalam kalangan wanita bagi membantu menambahkan pendapatan keluarga masing-masing," katanya.
Bagi yang berkebolehan dalam bidang masakan, mereka boleh membuka restoran menjual makanan laut yang tentunya berupaya memberikan pulangan lumayan, katanya.

JDTns- Utusan Johor

PAFA : PBNJ tidak hormat tetamu !

 Pemain Johor, Mohd Ezaidy Mohd Khadar (kiri), merembat melepasi pemain Perak  di Stadium  Larkin, kelmarin.  
Pemain Johor, Mohd Ezaidy Mohd Khadar (kiri), merembat melepasi pemain Perak di Stadium Larkin, kelmarin.
 
Ipoh: Selepas mencetuskan kontroversi dengan menghantar komando bersenjata di Stadium Sultan Muhammad IV, Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) terus ‘menghangatkan’ saingan Liga Malaysia (Liga-M) dengan mencipta kontroversi terbaru.

Kali ini mereka bertindak memainkan lagu negeri Johor ketika perlawanan pusingan pertama Piala FA menentang Perak di Stadium Larkin, malam kelmarin - sesuatu yang luar biasa kerana mengikut peraturan lagu kebangsaan Negaraku dikumandangkan sebelum perlawanan dimulakan.
Namun, tindakan PBNJ itu yang disiarkan secara langsung di stesen televisyen berbayar itu dikesali Persatuan Bola Sepak Perak (PAFA) kerana tuan rumah tidak memainkan lagu negeri Perak selepas itu.

Setiausaha PAFA, Abdul Aziz Yeop Jamaluddin, menyifatkan tindakan PBNJ itu sebagai tidak menghormati tetamu.

“Saya tidak tahu apa sebab ia berlaku, tetapi selepas hampir sebulan Liga-M berlangsung saya hairan pihak tuan rumah tidak peka.

Jangan berat sebelah FAM

“Perlawanan malam kelmarin bukan yang pertama diadakan di Stadium Larkin. Peraturannya ialah sebelum perlawanan, lagu kebangsaan Negaraku dimainkan dan jika lagu negeri pasukan tuan rumah dimainkan, maka lagu negeri pasukan pelawat juga perlu dimainkan.
“PAFA amat kesal dengan insiden ini,” tegas Aziz.

Aziz berkata, dia sudah menghubungi Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd Amin yang memaklumkan sudah mengetahui mengenai insiden itu.

“FAM sudah tahu mengenai insiden itu. Jadi, PAFA berharap tindakan sewajarnya diambil. Ini soal maruah negeri dan pasukan Perak.

“Peraturan sudah dibuat dan dipersetujui semua. Justeru, semua pihak perlu patuh dan akur. Tiada pengecualian terhadap sesiapa,” katanya.

JDTns- Bharian Sukan

DITAJA OLEH

IKLAN BERBAYAR

Kepada yang berminat untuk mengiklankan perniagaan dan Individu sila hantarkan pemohonan ke email :
johordarultakzimjdt@gmail.com